Tips 19 : Kat mana silapnya program saya? Buku teks SK ms 80

Seseorang bertanya “Saya ada masalah dengan isytihar string dlm buku teks ms 80, saya ikut coding tu tp errror initialized pd gred..Mcm nak isytihar gred sbg string?”

public class Contoh25{
public static void main(String[] args){
double markah = 73;
String gred;
if (markah >= 90){
gred = “A+”;
} else if (markah >= 80){
gred = “A”;
} else if (markah >= 75){
gred = “A-“;
} else if (markah >= 70){
gred = “B+”;
} else if (markah >= 65){
gred = “B”;
} else if (markah >= 60){
gred = “C+”;
} else if (markah >= 50){
gred = “C”;
} else if (markah >= 45){
gred = “D”;
} else if (markah >= 40){
gred = “E”;
} else if (markah >= 0){
gred = “G”;
}
System.out.println(“Markah = “+markah+ “dan Gred ialah “+gred);
}
}

Jawapan saya….

Semua variable ada default value. Misalnya integer variable. int jumlah;
walaupun kita tidak initiliazed value pada variable jumlah tapi dia ada default value. nilai jumlah sebenarnya kosong. Tapi untuk variable String tak ada konsep default value. Cikgu kena initiliaze kan sendiri.

String gred = ” “;

barulah java compiler tak akan pamerkan error. Tapi adakala-nya variable integer atau double ada masalah initialize. Jika terjadi demikian anda perlu initialize nilai variable yang hendak digunakan

int jumlah = 0;

This entry was posted in Berita Utama. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *