Monthly Archives: April 2017

Tips 25 : menukar warna background pada button (netbeans)

Ada kalanya kita nak tukar warna background button mengikut event di bawah adalah arahannya. Contohnya nak tukar warna background btnKira. Bila mouse pointer masuk ke kawasan button eventnya dinamakan MouseEnter Bila mouse pointer keluar dari kawasan button eventnya dinamakan MouseExit … Continue reading

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 24 : Netbeans mesej keluar No main class found

Sebenarnya masalah ini berpunca dari pelbagai masalah. Salah satunya ialah Nama Folder pelajar mengandungi character yang dilarang seperti dibawah Tilde (~) Number sign (#) Percent (%) Ampersand (&) Asterisk (*) Braces ({ }) Backslash (\) Colon (:) Angle brackets (< … Continue reading

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 23 : Jawapan latihan formatif no 3 ms 108

Berikut adalah jawapan latihan formatif 1.4 m/s 108 import java.util.Scanner; public class NomborGenap{ public static void main(String [ ] args){ Scanner input = new Scanner(System.in); System.out.println(“Masukkan nombor mula “); int noMula = input.nextInt(); System.out.println(“Masukkan nombor akhir “); int noTamat = … Continue reading

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 22 : Apa maksud i % 2 == 1 buku teks SK ms 93

Seseorang bertanya, “Boleh tolong terangkan apa maksud if ((i % 2) == 1) dan simbol % apa maksudnya dlm buku teks m/s 93” Jawapan saya simbol % dinamakan modulus or remainder operator tujuan simbol itu untuk mencari baki bila membahagi … Continue reading

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 21 : Cikgu kenapa nama rapat sangat!!!

Salah seorang pelajar bertanya, “Cikgu…saya dah siapkan program dan dah berjaya hasilkan output tetapi kenapa nama rapat sangat”? import java.util.Scanner; public class PaparNama{ public static void main(String[] args) { System.out.println(“Masukkan nama “); Scanner input = new Scanner(System.in); String nama = … Continue reading

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 20 : Aktiviti pada buku teks SK ms 83

Seseorang bertanya lagi “Aktiviti 19 ms 83 membuatkan saya pening…” Jawapan saya: Untuk aktiviti ini rasanya merupakan satu kesilapan..persoalan mengenai switch case saya dah terangkan dengan panjang lebar pada tips yang sebelum ini. Ada yang kita boleh selesaikan dengan switch … Continue reading

Posted in Berita Utama | 2 Comments

Tips 19 : Kat mana silapnya program saya? Buku teks SK ms 80

Seseorang bertanya “Saya ada masalah dengan isytihar string dlm buku teks ms 80, saya ikut coding tu tp errror initialized pd gred..Mcm nak isytihar gred sbg string?” public class Contoh25{ public static void main(String[] args){ double markah = 73; String … Continue reading

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 18 : Video Sains Komputer Tingkatan 4 – Java Programming

 

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 17 : Bagaimana nak jadikan program java, standalone exe

Seseorang bertanya kepada saya lagi, bagaimana nak jadikan program java yang kita buat kat netbeans executable. Double click icon je maka program tu boleh run. Kalau guna visual basic 6. Dari menu¬†file, pilih arahan make exe. Jika visual basic 2008, … Continue reading

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 16 : Apa beza final double dan static final double…

Saya minta maaf, sebab saya dah beritahu semua bahawa static variable tu suatu kesilapan. Sebenarnya tidak. Pembetulan. Dibawah adalah perbezaannya…. Apabila kita hendak ¬†isytihar variable di luar static function maka variable tersebut perlu diisytiharkan sebagai static juga. Barulah variable tu … Continue reading

Posted in Berita Utama | Leave a comment