Bahan tambahan terbaru

Bahan tambahan terbaru

1) video panduan penggunaan netbeans untuk menghasilkan GUI

2) contoh jawapan buku teks
a) latihan formatif 1.5
b) latihan formatif 1.6
c) latihan formatif 1.4

Sila klik ada menu di bahagian atas web ini  Bahan Tambahan SK
untuk mendapatkannnya.

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 28 : Kod Rahsia buku teks ASK m/s 37

Ada seseorang bertanya kepada saya “Macamana nak terjemahkan kod rahsia pada buku teks ASK m/s 37”.
Saya pun menjawab “Kita kena menggunakan asas perduaan untuk menterjemahkan kod tersebut”. Berpandukan

kita terjemahkan dari kiri ke kanan

Cuba sambung….apakah mesej dari kod rahsia tersebut

 

 

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 27 : Mengenai Bahasa Pengaturcaan Python Siri 1

Selalunya yang bertanya kebanyakan mengenai Java Programming Language…Kali ini ialah mengenai Python pula…

Untuk membangunkan GUI dalam python anda perlu menggunakan salah satu modul di bawah

  1. tkinter
  2. pyside
  3. wxpython

tkinter datang bersama python ….apabila anda install python, modul tkinter akan ada bersama. Jadi anda tidak perlu install untuk menggunakan modul tkinter. Modul tkinter support semua versi python.

Untuk modul pyside pula anda perlu install apabila hendak menggunakannnya. Lagi satu kekurangan modul pyside ialah hanya support versi 3.4 sahaja.

Untuk modul wxpython…anda juga perlu install terlebih dahulu. wxpython support semua versi python.

Setiap modul GUI ini mempunyai syntax yang berbeza-beza.

Selamat mencuba untuk membangunkan GUI dalam bahasa pengaturcaraan python.

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 26 : Kenapa datatype String bermula dengan huruf besar?

Seseorang bertanya saya lagi kenapa datatype String bermula dengan huruf besar sedangkan datatype yang lain bermula dengan huruf kecil int, double, char, boolean.

Untuk menjawab persoalan ini sila rujuk kepada buku saya…..

pada mukasurat 20 dan 21, ada datatype yang dipanggil primitif dan bukan primitif. Bukan primitif merupakan Class dan class mengikut java naming convention bermula dengan huruf besar. Rujuk buku saya pada mukasurat 79

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Siri Jelajah Malaysia, Kursus Java Programming

Siri 4,

Pada 19 dan 20hb Ogos, 2017, Kursus Java Programming
Tempat : Batu Pahat, Johor
Seramai 24 orang guru telah menyertai program ini
Guru-guru kebanyakannya dari daerah Batu Pahat

Siri 3,

Pada 29hb dan 30hb Julai, 2017, Kursus Java Programming
Tempat : Tech Mahindra, MDEC, Cyberjaya
Seramai 15 guru yang telah menyertai program ini
Guru-guru dari Kuala Lumpur, Selangor, Perak, Melaka dan Negeri Sembilan

Siri 2,

Pada 8 dan 9hb July, 2017, Kursus Java Programming
Tempat : SMK Tengku Sulaiman, Negeri Perlis
Seramai 16 guru yang telah menyertai program ini

Siri 1,

Pada 6 dan 7hb Mei, 2017, Kursus Java Programming
Tempat PPD Daerah Kerian, Kerian, Perak
Seramai 22 orang guru telah menyertaikan program ini

Apa yang menarik kursus ini

1. Setiap peserta dibekalkan dengan buku Sains Komputer Tingkatan 4

2. Para peserta akan diterangkan sehingga habis semua bab dalam buku ini

3. Para peserta akan lebih yakin mengajar java programming bab 1 Sains Komputer
setelah menghadiri kursus ini.

4. Para peserta akan menggunakan dua IDE java iaitu Dr Java dan Netbeans

5. Para peserta dibekalkan dengan panduan langkah demi langkah menggunakan
netbeans dalam bentuk PDF.

Hubungi cikgu Ismail jika ingin menganjurkan kursus ini…. 019-4636171
Bayaran RM100 untuk seorang peserta jika dibuat dalam sehari
Bayaran RM150 jika dibuat dalam dua hari
Dan peserta perlu 15 orang ke atas….untuk menampung kos
perjalanan, penginapan homestay, buku java dan lain-lain kos.

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Siri Jelajah Malaysia, Kursus Python Programming

Siri 8 :
Pada Hari Ahad, 15hb Oktober 2017
Kursus Python Programming, di SMK Darulaman, Alor Setar, Kedah
Seramai 19 orang peserta dari Pahang, Perak, Kedah dan Perlis

Siri 7 :

Pada Hari Sabtu, 7 hb Oktober 2017,
Kursus Python Programming, di Tech Mahindra, MDEC, Cyberjaya
Seramai 39 orang peserta

Siri 6 : 
Pada Hari Sabtu, 9 hb September 2017,
Kursus Python Programming, di Tech Mahindra, MDEC, Cyberjaya
Seramai 24 orang peserta.

Siri 5 :
Pada Hari Ahad, 18 hb Jun 2017,
Kursus Python Programming, di Perpustakaan Awam Negeri Perak, Ipoh, Perak
Seramai 15 peserta – 6 dari KL, 1 Sabak Bernam, 8 dari Perak.

Siri 4
Pada Hari Khamis, 1 hb Jun 2017,
Kursus Python Programming, di SMK Sultan Abu Bakar, Kuantan, Pahang
33 orang peserta, guru-guru dari negeri selangor, pahang, kelantan dan terengganu

Siri 3 
Pada Hari Sabtu 20hb Mei 2017 ,
Kursus Python Programming, di SMK Kulim, Kulim, Kedah
30 orang peserta, guru-guru dari negeri Perak, Pulau Pinang dan Kedah

    

Siri 2  
Pada Hari Ahad,  14 hb Mei 2017 ,
Kursus Python Programming di Hotel Seri Malaysia, Ipoh, Perak
30 orang perserta, dari KL, Pulau Pinang, Perlis dan Perak

     

Apa yang menarik pada kursus python programming

1. Para peserta akan berkursus secara online selama seminggu
bersama penceramah sebelum bersemuka pada tarikh yang telah ditetapkan

2. Peserta akan dibekalkan dengan 80 muka surat buku phyton programming

3.  Perserta akan diterangkan dengan asas python programming sebagai
persediaan ASK Tingkatan 2, tahun 2017.

4.  Peserta akan diterangkan penggunaan module database dan GUI.

5.  Apa yang lebih penting ialah para peserta akan diterangkan
cara2 bagaimana untuk menyiapkan projek python MDEC.


Hubungi cikgu Ismail jika ingin menganjurkan kursus ini…. 019-4636171
Bayaran RM100 untuk seorang peserta jika dibuat dalam sehari
Dan peserta perlu 20 orang ke atas….untuk menampung kos
perjalanan, penginapan homestay, buku python dan lain-lain.

 

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 25 : menukar warna background pada button (netbeans)

Ada kalanya kita nak tukar warna background button mengikut event di bawah adalah arahannya. Contohnya nak tukar warna background btnKira.

Bila mouse pointer masuk ke kawasan button eventnya dinamakan MouseEnter

Bila mouse pointer keluar dari kawasan button eventnya dinamakan MouseExit

Maksudnya kita nak buat supaya bila mouse pointer masuk ke dalam kawasan button, button akan bertukar warna. Dan apabila mouse pointer keluar warna button kembali ke warna asal.

Untuk memilih event, right click pada button, pilih events, pilih pula mouse

private void btnKiraMouseEntered(java.awt.event.MouseEvent evt) {
Color royalBlue = Color.decode(“#4169E1”);   // senarai kod boleh cari kat internet
// html color name
btnKira.setBackground(royalBlue);
}

private void btnKiraMouseExited(java.awt.event.MouseEvent evt) {
btnKira.setBackground(null);  // kembali ke warna asal
}

untuk memilih beberapa warna tersedia, boleh guna arahan di bawah ini

btnKira.setBackground(Color.PINK);

jangan lupa import class Color. Bila menggunakan netbeans boleh dilakukan secara automatik.

 

 

 

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 24 : Netbeans mesej keluar No main class found

Sebenarnya masalah ini berpunca dari pelbagai masalah.

Salah satunya ialah Nama Folder pelajar mengandungi character yang dilarang seperti dibawah

  • Tilde (~)
  • Number sign (#)
  • Percent (%)
  • Ampersand (&)
  • Asterisk (*)
  • Braces ({ })
  • Backslash (\)
  • Colon (:)
  • Angle brackets (< >)
  • Question mark (?)
  • Slash (/)
  • Plus sign (+)
  • Pipe (|)
  • Quotation mark (“)

Sebab lain : Terdapat banyak main file….and perlu main file yang anda kehendaki dengan mengikut arahan di bawah

  1. Right click on your project name in the project explorer
  2. Click on properties
  3. Click on Run
  4. Make sure your Main Class is the one you want to be the entry point.  Or click browse button to select main class.
  5. Click OK.
  6. Run Project
Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 23 : Jawapan latihan formatif no 3 ms 108

Berikut adalah jawapan latihan formatif 1.4 m/s 108

import java.util.Scanner;
public class NomborGenap{
public static void main(String [ ] args){
Scanner input = new Scanner(System.in);
System.out.println(“Masukkan nombor mula “);
int noMula = input.nextInt();
System.out.println(“Masukkan nombor akhir “);
int noTamat = input.nextInt();
System.out.println(“Senarai nombor genap antara ” + noMula + ” dan ” + noTamat + ” ialah ” );

for(int no=noMula ; no<=noTamat ; no ++){
if (no % 2 == 0)
System.out.println(no);
}
}
}

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 22 : Apa maksud i % 2 == 1 buku teks SK ms 93

Seseorang bertanya, “Boleh tolong terangkan apa maksud if ((i % 2) == 1) dan simbol % apa maksudnya dlm buku teks m/s 93”

Jawapan saya
simbol % dinamakan modulus or remainder operator
tujuan simbol itu untuk mencari baki bila membahagi dua nombor

contoh
11 % 4 = 3
17 % 5 = 2
7 % 2 = 1
6 % 2 = 0

Sesuatu nombor bila boleh dibahagikan dengan 2 yang mana bakinya = 0 adalah nombor genap.

Sesuatu nombor bila boleh dibahagikan dengan 2 yang mana bakinya = 1 adalah nombor ganjil.

Jika kita nak senaraikan semua nombor ganjil di antara  1 hingga 100

for (int i = 1; i <= 100; i++)
if (i % 2 == 1)
System.out.println(i);

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 21 : Cikgu kenapa nama rapat sangat!!!

Salah seorang pelajar bertanya, “Cikgu…saya dah siapkan program dan dah berjaya hasilkan output tetapi kenapa nama rapat sangat”?

import java.util.Scanner;
public class PaparNama{
public static void main(String[] args) {
System.out.println(“Masukkan nama “);
Scanner input = new Scanner(System.in);
String nama = input.nextLine();
System.out.println(“Nama anda ialah” + nama);
}
}

Masukkan nama :
Siti Aisyah

Nama anda ialahSiti Aisyah.

Jawapan saya…..selepas perkataan “ialah” tambahkan ruang dengan menekan spacebar

System.out.println(“Nama anda ialah     ” + nama);

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 20 : Aktiviti pada buku teks SK ms 83

Seseorang bertanya lagi “Aktiviti 19 ms 83 membuatkan saya pening…”

Jawapan saya:
Untuk aktiviti ini rasanya merupakan satu kesilapan..persoalan mengenai switch case saya dah terangkan dengan panjang lebar pada tips yang sebelum ini. Ada yang kita boleh selesaikan dengan switch case dan ada yang mustahil atau tidak efiesin menggunakan switch case.

Jika cikgu nak buat juga…..programnya kan menjadi panjang seperti dibawah!!!! tak effisien sebenarnya…jadi kesimpulannya jangan sesekali minta pelajar buat aktiviti ini…..tolong tukarkan dengan soalan yang lain….yang lebih ringkas…

import java.util.Scanner;
public class Gred{
public static void main(String[] args){
//int markah = 73;
Scanner input = new Scanner (System.in);
System.out.println (“Masukkan markah antara 0 hingga 100″);
int markah = input.nextInt ();
String gred=””;
switch(markah){
case 100 :
case 99 :
case 98 :
case 97 :
case 96 :
case 95 :
case 94 :
case 93 :
case 92 :
case 91 :
case 90 :
gred = “A+”;
break;
case 89 :
case 88 :
case 87 :
case 86 :
case 85 :
case 84 :
case 83 :
case 82 :
case 81 :
case 80 :
gred = “A”;
break;
case 79 :
case 78 :
case 77 :
case 76 :
case 75 :
gred = “A-“;
break;
case 74 :
case 73 :
case 72 :
case 71 :
case 70 :
gred = “B+”;
break;
case 69 :
case 68 :
case 67 :
case 66 :
case 65 :
gred = “B”;
break;
case 64 :
case 63 :
case 62 :
case 61 :
case 60 :
gred = “C+”;
break;
case 59 :
case 58 :
case 57 :
case 56 :
case 55 :
case 54 :
case 53 :
case 52 :
case 51 :
case 50 :
gred = “C”;
break;
case 49 :
case 48 :
case 47 :
case 46 :
case 45 :
gred = “D”;
break;
case 44 :
case 43 :
case 42 :
case 41 :
case 40 :
gred = “E”;
break;
default:
gred = “G”;
break;
}

System.out.println(“Gred : ” + gred);
}
}

Tapi nanti sekejap…..ini….adalah berdasarkan kefahaman saya…….sebenarkan ada caranya supaya jadi ringkas…….nak tahu jawapannya….sila baca yang seterusnya untuk penyelesaian…..

Continue reading

Posted in Berita Utama | 2 Comments

Tips 19 : Kat mana silapnya program saya? Buku teks SK ms 80

Seseorang bertanya “Saya ada masalah dengan isytihar string dlm buku teks ms 80, saya ikut coding tu tp errror initialized pd gred..Mcm nak isytihar gred sbg string?”

public class Contoh25{
public static void main(String[] args){
double markah = 73;
String gred;
if (markah >= 90){
gred = “A+”;
} else if (markah >= 80){
gred = “A”;
} else if (markah >= 75){
gred = “A-“;
} else if (markah >= 70){
gred = “B+”;
} else if (markah >= 65){
gred = “B”;
} else if (markah >= 60){
gred = “C+”;
} else if (markah >= 50){
gred = “C”;
} else if (markah >= 45){
gred = “D”;
} else if (markah >= 40){
gred = “E”;
} else if (markah >= 0){
gred = “G”;
}
System.out.println(“Markah = “+markah+ “dan Gred ialah “+gred);
}
}

Jawapan saya….

Semua variable ada default value. Misalnya integer variable. int jumlah;
walaupun kita tidak initiliazed value pada variable jumlah tapi dia ada default value. nilai jumlah sebenarnya kosong. Tapi untuk variable String tak ada konsep default value. Cikgu kena initiliaze kan sendiri.

String gred = ” “;

barulah java compiler tak akan pamerkan error. Tapi adakala-nya variable integer atau double ada masalah initialize. Jika terjadi demikian anda perlu initialize nilai variable yang hendak digunakan

int jumlah = 0;

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 18 : Video Sains Komputer Tingkatan 4 – Java Programming

 

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 17 : Bagaimana nak jadikan program java, standalone exe

Seseorang bertanya kepada saya lagi, bagaimana nak jadikan program java yang kita buat kat netbeans executable. Double click icon je maka program tu boleh run. Kalau guna visual basic 6. Dari menu file, pilih arahan make exe. Jika visual basic 2008, bila kita compile saja, maka fail exe akan terhasil. Bagaimana pula dengan java ?

Saya menjawab senang je….ikut langkah-langkah dalam video di bawah ini….

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 16 : Apa beza final double dan static final double…

Saya minta maaf, sebab saya dah beritahu semua bahawa static variable tu suatu kesilapan. Sebenarnya tidak. Pembetulan.

Dibawah adalah perbezaannya….

Apabila kita hendak  isytihar variable di luar static function maka variable tersebut perlu diisytiharkan sebagai static juga. Barulah variable tu boleh dicapai.

Jika static keyword tidak digunakan maka variable itu hanya boleh dicapai di dalam static function sahaja.

Jadi kita lihat kat sini, bahawa seolah-olah di dalam satu kelas untuk menerangkan konsep global variable dan local variable. Tapi sebenarnya ianya semua berada dalam satu class sahaja. Konsep global variable tak wujud sebenarnya apabila kita menggunakan pendekatan object oriented programming.

Dibawah adalah contoh lengkap apa yang saya maksudkan.

public class StaticVsNonStatic {
static double variableX = 7.0; // static variable diisytihar di luar static function

public static void main(String[] args)
{
cetakNombor1();
cetakNombor2();
}

static void cetakNombor1() {
double variableY = 10.0; //non static variable diisytihar di dalam static function
System.out.println(“Ini adalah nilai static variable ” + variableX);
System.out.println(“Ini adalah nilai non static variable ” + variableY);
}

static void cetakNombor2() {
double variableY = 75.0; //non static variable diisytihar di dalam static function
System.out.println(“Ini adalah nilai static variable ” + variableX);
System.out.println(“Ini adalah nilai non static variable ” + variableY);
}
}

Untuk menjawab persoalan tadi apa bezanya final double dan static final double…
bila kita letakkn keyword final…bermaksud kita dah tukar dari variable kepada constant. Nilai variable yang ada keyword final tidak boleh diubahkan. Ianya tetap dan tidak berubah sepanjang perlaksanaan program. Konsep static dan non static saya terangkan di atas.

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 15 : Belajar programming perlu kesungguhan dan mengambil masa yang lama

Seseorang bertanya kepada saya, “Boleh tak kita belajar programming dalam masa sehari”
Saya menjawab “Kalau belajar application software, seperti Microsoft Word, Microsoft Excel, Powerpoint nie boleh sehari, esok atau dalam seminggu maka kita terus pakar “. Belajar application nie mudah, sebab kita hanya perlu tahu kat mana untuk kita pilih arahan. Tak perlu fikiran yang tinggi-tinggi. Perlukan pemikiran aras rendah sahaja.

Biasanya bila kita pergi kursus java programming, penceramah hanya akan menunjukkan pada kita bagaimana nak mula….software apa nak install, kat mana nak taip source code dan macamana nak compile seterusnya macam mana nak run. Penceramah akan terangkan sikit-sikit dengan contoh-contoh ringkas. Tapi perkara inilah yang sangat penting. Setelah kita tahu, kita dah boleh mencuba…program yang lain. Kita dah boleh mencuba sendiri contoh2 yang lain.

Taxonomy bloom

  • Remember (Knowledge)
  • Understand (Comprehension)
  • Apply (Application)
  • Analyze
  • Evaluate
  • Create

Lihat pada taxonomy bloom, subjek SK berada kat tingkatan yang paling tinggi…Create.

Jadi jika nak pandai, kita perlukan masa yang lama untuk fahamkan perkara asas dalam programming iaitu variable, constant, datatype, operator, function, array, control structure if-else, if-elseif, for loop, while loop, class dan sebagainya. Kita perlu teliti dan fahamkan perkara asas nie satu persatu terlebih dahulu.

Dengan menggunakan pengetahuan inilah barulah kita boleh apply (aras 3)  atau create (aras 6). (Apply….maksudnya apply knowledge…..jika tak ada knowledge (pengetahuan)…apa yang nak kita apply…macamana nak apply)

Inila cabaran yang dihadapi, seseorang yang hendak belajar programming perlu mahir perkara-perkara asas yang saya sebutkan tadi. Barulah mereka boleh mencipta sesuatu. Barulah mereka boleh faham programming dan menghasilkan program.

Cadangan saya

Salah satu cara belajar programming ialah kita belajar melalui contoh. Belajar sedikit demi sedikit dan kemudian minta tunjuk ajar dari yang pakar. Insyallah kita boleh berjaya. Belajar dengan melihat contoh-contoh. Tiru program orang lain dulu. Kemudian bila dah tahu dan faham barulah kita boleh mencipta program kita pula.

Jadi, belajar programming perlu keazaman yang kuat, tak mudah putus asa, dan memerlukan masa yang panjang.

Semoga berjaya. Selamat belajar Java Programming.

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 14 : Membesarkan font pada ruangan text editor Dr Java

Apabila pengajaran java dimulakan, LCD projector pun dipasangkan…..

Tiba-tiba pelajar-pelajar meminta “Cikgu tolong besarkan tulisan….kami tak nampak dengan jelas”
Cikgu menjawab “Sekejap cikgu akan besarkan ”

Pada menu Edit, pilih preferences….
Pada Display Options, klik pada Font, kemudian tukar saiz main font….klik butang titik-titik (ellipsis button)

Pelajar-pelajar berkata “Baru kami nampak cikgu”

Nota :Eloknya bukan sahaja pada komputer cikgu font perlu dibesarkan, pada komputer pelajar juga elok dibesarkan, muda kita semak bila ada error.

Posted in Berita Utama | 1 Comment

Tips 13 : Java programming secara online!!

Tanya seorang guru “Boleh tak nak buat java programming tanpa install apa-apa pun kat komputer kita.”

Jawab saya “Boleh, tapi syaratnya kita perlu menggunakan web browser dan ada kemudahan internet”

Anda boleh membuat java programming secara online. Antara URL yang boleh cikgu cuba…

  1. LearnJavaOnline.org
  2. www.compilejava.net
  3. repl.it
  4. http://www.browxy.com/

Pada pandangan saya, programming java kat repl.it yang paling baik. Anda boleh mencuba satu-satu untuk membuat perbandingan.

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Berita pelajar belajar sendiri dengan youtube membangunkan apps untuk smartphone

GEORGE TOWN: While most boys his age are just learning about computers, 13-year-old Lim Wern Jie has already developed over 50 apps.

What more, the self-taught coding wizard has received a total of 600,000 downloads, mainly from the United States and Britain, of 14 of his applications that were successfully created and published on the Apple App Store.

At (RM4.40) a download, that would have netted him close to RM2,647,472.96 or about RM2.65mil. However, most of his apps have been free until recently.

Wern Jie, who learnt how to develop apps by watching tutorials on YouTube, said his most successful application was the Phone Security Alarm, his first iOS-based app that was successfully published on the App Store on Oct 1, 2015. It was his first paid app. Several others have only become paid apps last week.

“I started developing the Phone Security Alarm app at the age of 12, just before my UPSR examinations.

Continue reading

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 12 : Nak buat program Java!!! Apa yang perlu nak install!!

Seorang bertanya lagi pada saya, “Saya nak mulakan membuat program java, apa perkara yang perlu ada kat komputer saya”.

Saya pun menjawab, Perkara penting yang perlu ada ialah java JDK…buat masa sekarang java JDK8….install yang ini dulu. Pililh Java SE Development Kit 8. Download mengikut jenis operating system yang anda gunakan. Install JDK8 dulu.

Java JDK adalah satu perkara yang wajib dan penting yang perlu kita install sebab dalamnya ada java compiler. Yang lain-lain kita tak perlu install pun tak mengapa….kita boleh gunakan text editor yang sedia ada kat windows iaitu notepad. Nak canggih lagi download notepad++.

Taip kod aturcara dalam notepad…kemudian save. Kita kena keluar dulu dari notepad pergi ke command prompt untuk proses mengkompil dengan java compiler. Kemudian boleh buat arahan untuk run. Jadi tanpa cikgu install apa-apa pun,  cikgu boleh buat java programming dan boleh run macam biasa.

Tapi bila guna notepad….jadi susah….sebab text editor lain tempat….lepas tu nak compile pula lain tempat…nak run pula lain tempat…kan susah jadinya…..lebih baik cikgu gunakan IDE…Intergrated Development Environment.

Java IDE ada banyak.
1. Netbeans
2. eclipse
3. BlueJ
4. IntelliJ IDEA
5. Dr Java
6. jGrasp ….dan lain-lain….
semuanya ada kelebihan masing-masing…

Bila kita gunakan IDE proses untuk menyiapkan java programming menjadi mudah. Kita taip kod aturcara dan kemudian terus compile….dan run program java…dalam satu tempat atau single User Interface.

Macam kami kat Negeri Perak….kami gunakan Dr Java….untuk belajar java tanpa ada GUI cuma guna standard output je…(nota : dr java tak perlu nak install bila download boleh terus guna)
Kemudian untuk lakukan projek yang lebih canggih melibatkan GUI nak guna button, textfield, combobox dan lain-lain kami gunakan Netbeans…nak guna dr Java nak buat button, textbox pun boleh…tapi payah sikit…full programming….tak ada kemudahan drag n drop..Kami guna Netbeans.

Netbeans ada kemudahan GUI builder…yang dapat memudahkan java programming. Dengan menggunakan GUI builder ni, component yang hendak digunakan seperti textfield, combobox, label, button boleh drag n drop macam Visual Basic.

Jadi kami kat Perak, guna dua IDE je iaitu Dr Java dan Netbeans.

Nota : Nak gunakan eclipse pun boleh kerana ada WindowsBuilder lebih kurang sama macam Netbeans.

Selamat mencuba dan membuat Java Programming. Tahniah kerana ingin mencuba.

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 11 : Membandingkan dua String

Soalan :
Seseorang bertanya kepada saya kenapa programnya
if (jantina == “LELAKI”)
System.out.println(“Anda adalah seorang lelaki”);
else
System.out.printlan(“Anda adalah seorang perempuan”);
tak berjaya…..dan dia bertanya…bagaimana nak membandingkan dua string!!!

Jawapan saya :
Apabila anda membuat program yang melibat integer tiada masalah mengenai operator perbandingan (comparison operator or relational operator)

import java.util.Scanner;
public class Keputusan {
public static void main(String[] args) {
Scanner input = new Scanner(System.in);
System.out.println(“Masukkan markah “);
int markah = input.nextInt();
if (markah > 50)
System.out.println(“Keputusan : Lulus”);
else
System.out.println(“Keputusan : Gagal”);

}
}

Anda boleh menggunakan simbol =, >, <

Tetapi jika anda membandingkan dua String…simbol2 itu tidak boleh digunakan…misalnya ingin membandingkan input mengenai jantina…kita gunakan .equals

import java.util.Scanner;
public class Jantina {
public static void main(String[] args) {
Scanner input = new Scanner(System.in);
System.out.println(“Masukkan jantina “);
String jantina = input.next();
jantina = jantina.toUpperCase();
if (jantina.equals(“LELAKI”))
System.out.println(“Anda adalah Lelaki”);
else
System.out.println(“Anda adalah perempuan”);
}
}

toUpperCase() gunanya supaya apa sahaja pengguna taip

Lelaki, LELAKI, LElaki, lelaki semula akan memberikan jawapan
Anda adalah lelaki…

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 10 : Penggunaan Switch Case

Bukan semua masalah boleh diselesaikan menggunakan switch case. Adakalanya penggunaannya switch case tidak efisen dan kadang-kadang mustahil menggunakannya.

Masalah yang boleh diselesaikan oleh switch case

Pilihan satu satu tiada nilai julat
contoh 1: hari dalam seminggu
1. Isnin
2. Selasa
3. Rabu
4. Khamis
5. Jumaat
6. Sabtu
7. Ahad
Pengguna masukkan nombor ; komputer akan memaparkan nama hari dalam seminggu.

Contoh 2 : Menu makanan
1. Nasi Ayam
2. Mee Goreng
3. Laksa
4. Bihun Goreng
Pilihan Anda

Jika pilihan dalam bentuk nilai julat adalah tidak sesuai menggunakan switch case

Contoh 1  : Mencari nilai Gred

80 hingga 90 : Gred A

70 hingga 79 : Gred B

Contoh 1 : Mencari kategori dari nilai BMI

Underweight = <18.5
Normal weight = 18.5–24.9
Overweight = 25–29.9
Obesity = BMI of 30 or greater

Adalah lebih baik menggunakan if – elseif

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 9 : Scanner class ada masalah ?

Jika kita meminta class Scanner menerima input pertama String, kedua int, ketiga String semula. Pasti anda akan menghadapi masalah di mana input yang ketiga tidak akan dibaca…..untuk mengatasi masalah ini terdapat dua cara

  1. Tambahkan input.nextLine() selepas input yang kedua
    int umur = input.nextInt()
    input.nextLine();
  2. Masukkan kenyataan di bawah ini
    int umur = Integer.parseInt(input.nextLine());

Cara 1

import java.util.Scanner;
public class MaklumatPeribadi{
public static void main(String[] args) {
Scanner input = new Scanner(System.in);

System.out.println(“Siapakah nama anda :”);
String nama = input.nextLine();

System.out.println(“Berapakah umur anda : “);
int umur = input.nextInt());
input.nextLine();

System.out.println(“Apakah hobi anda :”);
String hobi = input.nextLine();

System.out.println(“Nama : ” + nama);
System.out.println(“Umur : ” + umur);
System.out.println(“Hobi : ” + hobi);
}
}

Cara 2

import java.util.Scanner;
public class MaklumatPeribadi{
public static void main(String[] args) {
Scanner input = new Scanner(System.in);

System.out.println(“Siapakah nama anda :”);
String nama = input.nextLine();

System.out.println(“Berapakah umur anda : “);
int umur = Integer.parseInt(input.nextLine());

System.out.println(“Apakah hobi anda :”);
String hobi = input.nextLine();

System.out.println(“Nama : ” + nama);
System.out.println(“Umur : ” + umur);
System.out.println(“Hobi : ” + hobi);
}
}

Posted in Berita Utama | Leave a comment

Tips 8 : LCD Projector atau LED TV 55 inch

Di makmal komputer sekolah saya….kami gunakan LCD TV 55 inch…Saiz paparan lebih kurang macam LCD Projector.

Tapi apa yang bestnya ialah….sampai sekarang masih terang…..

Suatu masa dulu sekolah kami membeli LCD projector setelah rosak di gantikan dengan LCD Projector yang baru kemudian pula setelah rosak digantikan dengan yang baru…

Masalah yang kami hadapi ialah LCD Projector hanya best bila baru beli sahaja, lampu bilik tak perlu pasang sebab cahaya dari LCD Projector cukup terang tetapi dalam masa setahun je lepas tu dah malap….setiap kali dah pasang LCD terpaksa tutup lampu…..dah banyak dah LCD projector yang kami beli

Saya dapat idea dari guru cemerlang geografi dari negeri pahang beliau menggunakan LCD TV untuk membuat pengajaran dalam kelas…..saya pun membuat kajian apakah kelebihan LCD TV berbanding dengan LCD Projector.

LCD TV (100 000 jam) tahan lebih lama dari LCD Projector (1 000 jam)  berkali-kali ganda. Untuk jangka masa yang panjang membeli LCD TV memang sangat menguntungkan dan cahaya dari LCD TV tetap terang walaupun dah bertahun-tahun menggunakannya….

Posted in Berita Utama | Leave a comment